3.1.1. Definiţia, caracteristicile şi clasificarea drepturilor subiective civile
3.1.2. Recunoaşterea, ocrotirea şi exercitarea drepturilor subiective civile. Abuzul de drept
3.2. Obligaţiile civile
3.2.1. Definiţia şi elementele caracteristice obligaţiilor civile
3.2.2. Clasificarea obligaţiilor civile
3.3. Obiectul raportului juridic civil
Capitolul IV. BUNURILE - OBIECT DERIVAT AL RAPORTULUI JURIDIC CIVIL
§ 1. Delimitări conceptuale: noţiunea de lucru, bun, universalitate juridică (patrimoniul) şi universalitate de fapt
§ 2. Clasificarea bunurilor
2.1. Bunurile corporale şi bunurile necorporale
2.2. Bunurile imobile şi bunurile mobile
2.3. Bunurile fungibile şi bunurile nefungibile
2.4. Bunurile consumptibile şi bunurile neconsumptibile
2.5. Bunurile divizibile şi bunurile indivizibile
2.6. Bunurile principale şi bunurile accesorii
2.7. Bunuri frugifere şi bunuri nefrugifere
2.8. Bunurile aflate în circuitul civil şi bunurile scoase din circuitul civil
2.9. Bunurile determinate individual şi bunurile determinate generic
2.10. Bunurile sesizabile şi bunurile insesizabile
2.11. Alte clasificări
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
Vezi in continuare CUPRINSUL IN FORMAT PDF
Vezi aici un DEMO din lucrare si CE ESTE RAPORTUL JURIDIC CIVIL
ISBN:
978-606-8153-38-4
Titlul cartii:
Raportul Juridic Civil
Numele Autorului/lor:
Eduard Dragomir, Roxana Palita
Colectia din care face parte:
Noul Cod civil. Sinteze tematice
Formatul cartii:
A5
Print interior:
Alb-negru
Coperta:
Color, Carton 250 gr., laminata
Numar de pagini aproximativ:
130
Data aparitiei:
Noiembrie, 2012
Pret de vanzare cu amanuntul recomandat de producator:
25 Lei
Pretul nostru:
20 Lei
5by Administrator Magazinu.ro, 13 Nov 2012
RAPORTUL JURIDIC CIVIL (conform Noului Cod civil in vigoare)
Prin modul în care a fost structurată, lucrarea se adreseaza si persoanelor care se pregatesc pentru unele concursuri si examene, precum cel pentru admiterea in barou / avocatura.
Prin lucrarea de faţă, autorii abordează în integralitate o instituţie fundamentală a dreptului civil, Actul Juridic Civil din perspectiva Noului Cod civil al României, care cum bine ştim a intrat deja in vigoare din 2011.
Scopul lucrării este in primul rând de a veni în sprijinul acelora care se pregătesc pentru examenele de admitere/definitivare in profesia de avocat, magistrat ori alte profesii juridice.
Sub semnatura bine cunoscuta a profesului Corneliu Birsan, prezenta lucrare analizeaza detaliat regimul juridic al bunurilor in conformitate cu dispozitiile cuprinse in Cartea a III-a din Noul Cod civil, intrat in vigoare inca de la 1 octombrie 2011.
In succesiunea indicata de Codul civil, sunt tratate toate aspectele importante privind drepturile reale: notiune si clasificare, delimitarea fata de drepturile de creanta, dobandirea drepturilor reale, regimul juridic al proprietatii private si cel al proprietatii publice, modalitatile juridice si apararea dreptului de proprietate, superficia, uzufructul, uzul si abitatia, servitutile, posesia si publicitatea drepturilor reale.
Pentru a sublinia continuitatea, dar si pentru a sesiza mai usor elementele de noutate, prezentarea tuturor institutiilor este realizata prin compararea dispozitiilor anterioare cu cele ale noului cod, iar comentariile si opiniile autorului sunt insotite de numeroase trimiteri la literatura de specialitate si la solutii din jurisprudenta nationala si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Dintre toate textele cuprinse in Constitutie, cele care au cel mai mare impact in mentalul colectiv si se rasfrang cotidian asupra cetateanului si a Cetatii, sunt cele referitoare la raporturile intre Parlament, Guvern si Presedintele Romaniei.
De cunoasterea si aplicarea lor corecta depind functionalitatea si eficienta guvernarii. Tot acestea sunt cel mai des invocate, atunci cand in dezbateri publice se vorbeste despre excesul de putere al Presedintelui sau al Guvernului, ori despre slabiciunea si inactivitatea legislativa ale Parlamentului.
Sunt oare dispozitiile constitutionale responsabile pentru excesele de putere ale Guvernantului?
Raspunsul nu poate fi decat negativ. Constitutia consacra anumite modele de raporturi intre puterile statului. Depinde de modul in care Constitutia este inteleasa, interpretata si aplicata in litera si spiritul ei, pentru ca procesul de guvernare sa fie sau nu democratic.
Interpretarea corecta a Constitutiei depinde, insa, de intelegerea ei corecta in spiritul in care a fost gandita si scrisa de legiuitorii constituanti.
Dispozitii de Drept International Privat | Cartea a VII-a | Noul Cod civil comentat si adnotat reprezinta prima publicaţie ce abordează dispozitiile Noului Cod civil al României în materia Dreptului Internaţional Privat, bazata pe experienta autorului in aceasta materie!
Este o lucrare ce se diferentiaza de cele de pe piata de carte, prin munca depusa intocmirii comentariilor si adnotarilor pertinente, fara a copia sau a trata cu superficialitate aceasta materie, relativ noua in Roamnia!
Lucrarea de faţă cuprinde cele mai importante acte normative în materia organizarii si exercitarii profesiei de avocat, actualizate la nivelul anului 2012, astfel:
- Legea nr. 51/1995, republicata, privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
- Statutul profesiei de avocat, republicat pe 19 decembrie 2011;
- Codul deontologic al avocaţilor;
- Documente şi tematica privind organizarea examenelor de admitere si definitivare in profesia de avocat pentru anul 2012
Totodata, lucrarea cuprinde peste 100 de grile pentru verificarea cunoştinţelor la materia OEPA - Organizarea si Exercitarea Profesiei de Avocat.
Negocierea de succes presupune exercițiul ei de către un negociator care, înțelegând principiile specifice, își formează un stil propriu și pregătește minuțios fiecare etapă.
Elaborarea strategiei de negociere și alegerea tacticilor și tehnicilor de negociere adecvate sunt activități esențiale pentru obținerea unui rezultat cât mai bun.
Întrucât negocierea de afaceri are drept scop încheierea unui contract, consecințele juridice prezintă un loc important în arhitectura negocierii de succes.
Lucrarea reprezintă un instrument primar, dar eficient pentru toți cei ce se angajează în negocieri de afaceri, fie că sunt de profesie juriști sau nu, preocupați deopotrivă, pe de o parte, de obținerea unui rezultat cât mai avantajos pentru ei, dar, pe de altă parte, și de construirea unei relații parteneriale trainice care să satisfacă și interesele celeilalte părți.
a. nu poate fi aplicat după rămânerea definitivă a hotărârii;
b. poate fi aplicat numai în faţa instanţelor de fond;
c. poate atrage o soluţie de încetare a procesului penal dispusă de instanţa de recurs.
18. Instanţa judecătorească trebuie să aplice legea în vigoare la momentul săvârşirii activităţii infracţionale:
a. în cazul în care constată că a fost săvârşită o infracţiune progresivă;
b. în toate cazurile în care o infracţiune este comisă prin omisiune;
c. numai în cazul infracţiunilor omisive proprii.
19. Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenţie, intră în vigoare o lege care dezincriminează fapta pentru care s-a dispus condamnarea:
a. bunurile, aflate la camera de corpuri delicte, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială prin hotărârea judecătorească, se restituie;
b. persoana condamnată redobândeşte gradul militar pierdut prin aplicarea pedepsei complementare;
Lucrarea se adreseaza in principal absolventilor facultatilor de drept care se pregatesc pentru examenele de admitere in profesia de avocat sau magistrat. Manualul este in aceeasi masura foarte utila si studentilor la drept care îşi pregătesc examenul de licenta.
Acest indrumar este menit să ghideze candidaţii în a face faţă cu brio tuturor componentelor interviului pe care îl vor susţine în faţa comisiei de examinare.
Pentru ca, atat Etica, dar şi deontologia judiciară constituie materie obligatorie pentru auditorii de justiţie si pentru noii magistraţi recrutaţi si dată fiind importanţa acesteia în evoluţia ulterioară a unui magistrat, prezenta publicaţie poate fi utilizată ca material bibliografic si de judecătorii si procurorii în funcţie.
Prezentul pachet promotional este compus din două cărţi din domeniul dreptului civil, deosebit de utile în pregatirea examenelor de ADMITERE IN AVOCATURA SI MAGISTRATURA din anul 2014, şi anume:
1. Drept Civil. Sinteze pentru Pregatirea Examenelor de Admitere si Definitivare in Profesia de Avocat, Editia a IV-a, Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2013 | Autori: Avocat Eduard Dragomir, Avocat Roxana Paliţă
Manualul de faţă, elaborat în totalitate conform Noului Cod Civil, acoperă întreaga tematica ce se cere pentru examene: Partea generală a dreptului civil, Persoanele, Dreptul de proprietate si Drepturile reale, Teoria Generală a Obligatiilor, Contractele speciale si Succesiunile. Numar total de pagini: 868, Format Academic
2. Noul Cod civil, republicat in M. Of. nr. 505/2011 (Ad Litteram) - editie premium, cartonata. Numar total de pagini: 600
Ambele cărţi sunt tipărite pe hârtie de calitate superioară, interiorul este cusut iar coperta, lucios laminată, este cartonată pentru a oferi o rezistenţă mai mare în timp.
Teste grila. Pentru admiterea in magistratura si avocatura Drept penal. Partea generala, Partea speciala si Drept procesual penal. Partea generala, Partea speciala - peste 800 de grile
Cuvânt-înainte
Concursul de admitere în Institutul Naţional al Magistraturii prezintă o serie de caracteristici ce îl particularizează faţă de alte concursuri în cadrul cărora modalitatea de examinare o constituie sistemul grilă.
Anul acesta, pe lângă dificultăţile cunoscute, cum ar fi, volumul mare al informaţiei conţinute în cele patru discipline fundamentale, capcanele descifrării cerinţelor grilelor, modificarea legislaţiei procesual civile etc., se adaugă încă una, şi ne referim la modificarea legislaţiei penale şi procesual penale, prin intrarea în vigoare a noilor coduri la data de 1 februarie 2014.
Dificultatea este reală, de ordin obiectiv, întrucât, pe de o parte, nu a existat timpul necesar pentru formarea şi sedimentarea unei practici unitare faţă de noile instituţii, iar, pe de altă parte, pe piaţa cărţii juridice există un număr redus de manuale sau comentarii bazate pe dispoziţiile din noile coduri. Cu siguranţă, acest lucru se va întâmpla în viitorul foarte apropiat.
Prezenta lucrare, care are ca scop principal verificarea cunoştinţelor candidaţilor prin autoevaluare, în procesul de învăţare şi familiarizare cu dispoziţiile din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală, conţine 300 de grile din domeniul dreptului penal – Partea generală, 300 de grile din domeniul dreptului penal – Partea specială şi 240 de grile ce vizează materia dreptului procesual penal, toate întocmite în conformitate cu dispoziţiile din noile coduri.
În ceea ce priveşte bibliografia utilizată, fiind adeptul studiului dintr-un manual unic, pentru fiecare disciplină am ales la drept penal, Partea generală, manualul profesorilor Constantin şi Cristian Mitrache, de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti (Drept penal român, Partea generală, ed. a VIII-a, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2010), iar pentru drept penal, Partea specială, manualul profesorului Tudorel Toader, de la Facultatea de Drept din Iaşi (Drept penal român, Partea specială, ed. a V-a, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2011), citările regăsindu-se la fiecare răspuns în parte, acolo unde dispoziţiile penale nu au suferit modificări prin apariţia noilor coduri.
Am mai folosit şi lucrarea Explicaţii preliminare ale noului Cod penal, vol. I şi II, apărută la Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2010-2011, sub îndrumarea profesorului George Antoniu (numită în continuare „Explicaţii”), unde, la fiecare citare, apare şi numele autorului respectiv.
Practic, toate cele 840 de grile sunt întocmite potrivit noilor coduri.
În capitolele de răspunsuri, am considerat util pentru cititor să facem o prezentare atât a răspunsurilor corecte, cât şi a celor eronate, cu explicaţii pe larg, acolo unde a fost cazul, şi cu trimiteri la doctrină sau la textul de lege.
Prezenta lucrare cuprinde peste 1000 de teste-grila din materia Dreptului penal (Partea generala si Partea Speciala) si a Procedurii penale (Partea generala si Partea Speciala) elaborate in conformitate cu noile coduri.
Pentru dobandirea facila a cunostintelor juridice in materie penala si procesual penala, autorul (Mihail Udroiu) a optat pentru o noua structura a cartii, care va cuprinde doua parti:
1. Cunostinte de baza, in cadrul careia se vor regasi testele-grila prin care va fi verificata intelegerea logicii si a regulilor de baza prevazute de noile coduri cu referire la fiecare institutie in parte;
2. Cunostinte aprofundate, in care se vor regasi teste-grila cu un grad sporit de dificultate, fiecare grila facand trimitere la doua sau mai multe institutii.
In vederea facilitarii intelegerii materiei, raspunsurile la testele-grila propuse sunt insotite de explicatii apte sa releve mecanismul de rezolvare a acestora.