Aspecte medico-legale in infractiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale si a sanatatii
Code:criminalistica0005
|
Rating:
Descriere
Infracţiunile analizate in aceasta lucrare fac parte din categoria infracţiunilor de violenţă.
În consecinta, generic vorbind categoria infracţiunilor de violenţă desemnează ansamblul faptelor penale, considerate într-o perioadă de timp în cadrul unui teritoriu, şi a căror săvârşire implică cel puţin un act legitim de constrângere, o conduită abuzivă, agresivă a participanţilor (autori, instigatori sau complici) care provoacă victimei suferinţe fizice sau psihice, vătămarea ori suprimarea unui drept sau libertăţi inerente persoanei, inspirând teamă, frică sau oroare…
c. Plagile produse prin obiecte si instrumente întepatoare
d. Plagile produse prin obiecte si instrumente taioase
e. Plagile produse prin instrumente taioase – întepatoare
f. Plagile produse prin instrumente despicatoare
CAPITOLUL V: PARTICULARITATI ALE EXPERTIZEI MEDICO-LEGALE ÎN CAZUL UNOR INFRACTIUNI CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SI SANATATII
§ 1. DURATA ÎNGRIJIRILOR MEDICALE – CRITERIU DE DELIMITARE ÎNTRE INFRACTIUNEA DE LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE SI VATAMARE CORPORALA
§ 2. EXPERTIZA MEDICO-LEGALA SI RAPORTUL MEDICO-LEGAL
§ 3. APRECIEREA DURATEI ÎNGRIJIRILOR MEDICALE
CAPITOLUL VI: CONSIDERATII FINALE: IMPORTANTA ACTIVITATII DE EXPERTIZA MEDICO-LEGALA CONCLUZII ANEXE
BIBLIOGRAFIE
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA
C-tin Aionitoaiei, „Curs de criminalistica”, Academia de Politie, Bucuresti, 1997.
Ion Argeseanu, „Criminalistica si medicina legala în slujba justitiei”, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1996.
Ion Argeseanu I., V. Stoica, „Stabilirea legaturii de cauzalitate între actele de agresiune si deces în cazul victimelor cu unele afectiuni preexistente”, Revista P.C.C. nr. 1/1982.
I. Beligan, „Medicina legala”, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1966.
Vladimir Belis, „Tratat de medicina legala”, Editura Medicala, Bucuresti, 1995.
Vladimir Belis, „Medicina legala în practica judiciara”, Ed. Juridica, Bucuresti, 2002.
V. Belis, V. Dragomirescu, C. Nanes, V. Panaitescu, E. Gacea, N. Drugescu, „Medicina legala”, Ed. Teora, Bucuresti, 1992.
V. Berchesan, „Metodologia investigarii criminalistice a omorului”, Ed. Paralela 45 Pitesti 1998.
Dan Dermengiu, „Patologie medico-legala”, Editura Viata Medicala Româneasca, Bucuresti, 2002
Natalia Drugescu, „Medicina legala: curs pentru studenti”, Printech, Bucuresi, 2001.
Mina Minovici, „Tratat complet de medicina legala”, Vol. I-II, Bucuresti.
I. Moraru, „Medicina legala”, Editura Medicala, Bucuresti, 1967.
I. Quai, M. Terbancea, V. Margineanu, „Introducere în teoria si practica medico-legala”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, Bucuresti, 1978.
Alexandru Boroi, „Infractiuni contra vietii”, Editura All Beck, Bucuresti, 1999.
V. Dongoroz, S. Kahane I. Oancea, I. Fodor, N. Iliescu, C. Bulai, R. Stanoiu, V. Rosca, „Explicatii teoretice ale Codului penal român”, Vol. III, Partea speciala, Editura Academiei, Bucuresti, 1971.
A. Oroveanu-Hantiu, „Drept penal special. Infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanatatii persoanei”, Vol. I, Editura Sitech, Craiova, 1998.
I. Munteanu, „Gravitatea vatamarii produse, unic criteriu de delimitare între forma agravanta a infractiunii de lovire sau alte violente si infractiunea de vatamare corporala”, R.R.D., nr. 2/1974.
Tr. Dima, „Criterii de delimitare a infractiunii de lovire sau alte violente si infractiunea de vatamare corporala”, R.R.D., nr. 6/1973.
Camil Suciu, „Criminalistica”, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972.
Emilian Stancu, „Tratat de criminalistica”, Ed. Actami, Bucuresti, 2001.
Gh. Scripcaru, M. Terbancea, „Patologie medico-legala”, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1983.
Valentin Iftenie, Alexandru Boroi, „Infractiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale sau sanatatii – cadrul juridic. Aspecte medico-legale”, Editura Juridica, Bucuresti.
Valentin Iftenie, „Medicina legala”, Editura Stiintelor Medicale, Bucuresti, 2000
Valentin Iftenie, „Traumatologie medico-legala buco-maxilo-faciala”, Editura Fundatiei România de Mâine, Bucuresti, 2001
Gh. Stripcaru, M. Terbancea, „Patologia medico-legala”, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, Editia 1983.
Gh. Scripcaru, „Medicina legala”, Ed, Didactica si Pedagogica, 1993.
M. Terbencea, „Problemele expertizei medico-legale în infractiunile savârsite cu violenta”, Revista P.C.C. nr. 4/1981.
M. Terbancea, „Expertiza complexa medico-legala si criminalistica, mijloc eficient de proba în procesul judiciar”, în Culegere de referate: „20 de ani de expertiza criminalistica”.
Nicolae Volonciu, „Tratat de procedura penala”, Ed. Paidea, Bucuresti, 1996.
Titlul lucrarii:
Aspecte medico-legale in infractiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale si a sanatatii
Domenii de interes:
Criminalistica; drept procesual penal; procedura penala; expertize criminalistice
Numar de pagini aproximativ:
92
Data redactării:
2006
Format:
A4
Documentul este redactat cu Diacritice:
DA
Documentul poate fi Editat / Modificat:
DA
Documentul contine Note de Subsol:
DA
Documentul contine Bibliografie:
DA
5by Administrator, 10 Feb 2015
Aspecte medico-legale in infractiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale si a sanatatii
Creşterea continuă a infracţionalităţii în acest domeniu şi nu numai, era un fapt ce trebuia să de-a de gândit legiuitorului român şi să ia măsuri, cel puţin prin majorarea pedepselor, dacă nu printr-o regândire a legislaţie penale. Asemenea măsuri au încetat să apară însă la momentul potrivit. Unele schimbări mai importante au fost efectuate de abia în 1996 prin Legea nr. 140, iar altele, prin Legea nr. 197/2000, acest ultim act normativ, deşi venind mult prea târziu, s-a dovedit a fi extrem de important atât în ceea ce priveşte reducerea infracţionalităţii în general dar şi pentru reducerea infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală în special, produse în cadrul familiei - care au atins cote de neimaginat.
Deşi victimei i s-a acordat mai puţină atenţie din partea legiuitorului, analiza şi cunoaşterea locului şi rolului pe care acesta îl ocupă atât în activitatea infracţională cât şi în cea judiciară (depistarea şi sancţionarea infractorului) contribuie, pe de o parte, la formarea unor recomandări pentru conduita preventivă şi autoprotectivă în raport cu pericolul victimizării şi, pe de altă parte, la o mai rapidă şi mai corectă aplicare a legii în cazul săvârşirii infracţiunilor.
Astfel, prin victimă „înţelegem orice persoană umană care suferă direct sau indirect consecinţele fizice, materiale sau morale ale unei acţiuni sau inacţiuni criminale”.
ASPECTE METODOLOGICE ALE EXPERTIZEI MEDICO-LEGALE ÎN UZ DE
PRODUCERE A SECHELELOR POSTTRAUMATICE
Potrivit legislaţiei în vigoare, laboratoarele medico-legale efectuează la cererea organelor de drept constatări medico-legale în caz de moarte violentă sau a cărei cauză nu se cunoaşte ori este suspectată.
De asemenea, efectuează constatări medico-legale când este necesară o examinare corporală asupra învinuitului sau persoanei vătămate, pentru a constata pe corpul acestora existenţa urmelor infracţiunii.
Expertizele, noile expertize, constatarile şi celelalte lucrări medico-legale referitoare la persoane sau cadavre se efectuează de Institutul Medico-legal, laboratoarele sale exterioare, laboratoarele medico-legale judeţene şi cabinetele medico-legale, în cadrul competenţei acestora, la cererea organelor în drept, precum şi la cererea persoanelor interesate.
Cercetarea la faţa locului a armelor de foc se înscrie în cadrul cercetării la faţa locului, având un obiect de cercetare specific ce este constituit din armele de foc şi urmele acestora.
În cazul utilizării armelor, la locul faptei rămân un număr însemnat de urme, rezultate din folosirea acestora iar în unele cazuri chiar şi arma sau bucăţi din aceasta.
Probele materiale ridicate se supun, de regulă, expertizei criminalistice (balistica judiciară); multe dintre problemele care se referă la împrejurările faptei pot fi soluţionate pe baza acestei expertize, iar altele se pot rezolva la locul faptei.
Ceea ce putem reţine sub titlul unor concluzii ar fi faptul că infracţiunile de lovire sau vătămare corporală se înscriu într-un procentaj din ce în ce mai crescut în evidenţele organelor de urmărire penală.
Aceste infracţiuni se săvârşesc în diferite împrejurări, dar mai ales în spaţii deschise, pentru că oferă posibilitatea infractorului de a-şi asigura scăparea şi scade puterea victimei de a se apăra, neputând cere nici ajutor. Infracţiunile de lovire sau vătămare corporală sunt periculoase, în primul rând pentru că pun în pericol viaţa, şi „în cel mai bun caz” integritatea fizică şi psihică.
În principiu, din punct de vedere criminalistic, scopul cercetării acestui gen de infracţiuni constă în:
- identificarea agresorilor şi a complicilor;
- mijloacele şi metodele folosite;
- mobilul infracţiunii;
- frecvenţa unor asemenea acte din partea făptuitorului;
- legăturile dintre făptuitor şi victima infracţiunii, cu precizarea că, în cazul în care agresorul este soţul victimei faptele sunt mai grave, potrivit modificărilor Codului penal, operate prin Legea nr. 197/2000, etc.
Pentru realizarea acestor sarcini organul judiciar procedează la examinarea locului faptei şi la primele măsuri pentru ascultarea persoanelor care au cunoştinţe în legătura cu infracţiunea.
K.W. Goddard, Crime Scene Investigation, Reston Publishing Company, Reston, VA, 1977.
Octavian Loghin, Drept penal român. Partea speciala, vol. I, Editura Sansa, Bucuresti, 1994
Octavian Loghin, Tudorel Toader, Drept penal român .Partea speciala, Editura Sansa, Bucuresti, 1994
M. Minovici, Tratat complet de medicina legala, vol. II, Bucuresti, 1930.
I. Mircea, Criminalistica, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998.
Paunescu – Podeanu, Baze clinice pentru practica medicala, vol. II, Ed. Medicala, Bucuresti, 1983.
Iulian Poenaru, Pedeapsa cu moartea. „'Pro'' sau '”contra''?, Editura Limina Lex, Bucuresti, 1994
Octavian Pop, Ion Anghelescu, Lupu Coman, Ion R. Constantin, ircea Constantinescu, Ion Grigorescu, Alexandru
Hasnas, Vasile Lapadus s.a., Tratat practic de criminalistica, vol. 1, Serviciul editorial, presa si propaganda în rândul populatiei al Ministerului de Interne, Inspectoratul General al Militiei, Institutul de criminalistica, Bucuresti, 1976
Stefan Popa, Nicolae Stoian, Stefan Neicu, „Fotografia judiciara”, Editura Ministerului de Interne, Bucuresti, 1992.
Gh. Scripcaru, M. Terbancea, Patologie medico-legala, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1983
Emilian Stancu, Criminalistica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1994.
Emilian Stancu, Criminalistica, vol. I+II, Editia a III-a, Editura Actami, Bucuresti, 1999.
Emilian Stancu, “Tratat de criminalistica", Editura Universul Juridic, Bucuresti - editiile 2002, 2004, 2006.
Emilian Stancu, Stiinta investigarii infractorilor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1993, vol. I.
Camil Suciu, Criminalistica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972.
Camil Suciu, Dezvoltarea învatamântului criminalistic în România, Scoala româneasca de criminalistica, Serviciul cultural, presa si editorial, 1975.
Codul penal si Codul de procedura penala, actualizate pâna în 2007.
Termenul de pruncucidere este propriu legislaţiei noastre şi defineşte o sferă mai restrânsă decât aceea a conceptului de infanticid din legislaţiile altor state. Infanticidul este încadrat la omucidere, fiind considerat o formă specială a acesteia în care se acordă circumstanţe atenuante sau agravante în raport de situaţia socială a femeii.
Pruncuciderea este definită de Codul penal la articolul 177 ca fiind: "Uciderea copilului nou-născut, săvârşită imediat după naştere de către mamă, aflată în stare de tulburare pricinuită de naştere".
Necesitatea de a stabili tipul şi sistemul unei arme de foc pe baza unui glonţ tras, a unui tub ars sau a altor urme balistice se impune în cazul comiterii unei infracţiuni la care infractorul a folosit o armă de foc.
Aceasta este cu atât mai important cu cât anumite concluzii referitoare la tipul şi la sistemul armei pot constitui un indiciu deosebit de valoros pentru formarea cercului de bănuiţi.