Drept penal roman. Partea generala (conform noului Cod penal) | Carte de: Constantin Mitrache, Cristian Mitrache
Code:978-606-673-520-9
Descriere
ACEASTA CARTE ESTE IN CURS DE APARITIE!
Prezenta lucrare, intitulata Drept penal roman. Partea generala este destinata studentilor din anul II de studiu de la Facultatea de Drept.
La elaborarea acestui curs de drept penal au fost avute in vedere reglementarile noului Cod penal (Legea nr. 286/2009) si ale Legii nr. 187/2012 pentru punerea in aplicarea a noului Cod penal. Noile reglementari din Codul penal au fost examinate si sistematizate pe institutiile fundamentale ale dreptului penal: infractiunea, raspunderea penala si sanctiunile de drept penal.
Institutiile de drept penal care au cunoscut o reglementare noua au primit un spatiu generos in cadrul cursului, beneficiind de explicatii mai ample, pentru o cunoastere de amanunt.
Astfel, se pot enumera diversele probleme de: aplicare a legii penale in timp si spatiu, notiunea de „infractiune”, cauzele justificative si de neimputabilitate, pedepsele accesorii si pedepsele complementare, raspunderea penala a minorilor, raspunderea penala a persoanei juridice s.a.
ISBN:
978-606-673-520-9
Titlul cartii:
Drept penal roman. Partea generala (conform noului Cod penal) | Carte de: Constantin Mitrache, Cristian Mitrache
Numele Autorului/lor:
Constantin Mitrache, Cristian Mitrache
Formatul cartii:
Academic
Print interior:
Alb-negru
Coperta:
Brosata
Numar de pagini aproximativ:
~ 525
Data aparitiei:
~ Decembrie 2014
Pret de vanzare cu amanuntul recomandat de producator:
Intrarea în vigoare a Noului Cod penal (NCP) atrage după sine restructurarea nu numai a teoriei infracţiunii, dar şi unor instituţii de bază ale dreptului penal, Partea generală. Această carte, elaborată de unul dintre membrii comisiei de elaborare a proiectului NCP, conţine un comentariu aprofundat şi clar al noilor instituţii de drept penal Partea generală în scopul înţelegerii intenţiei legiuitorului, dar şi a modului în care se vor aplica în parctică noile dispoziţii penale.
Sunt subliniate diferenţele dintre vechiul şi noul Cod penal prezentare detaliată a modului în care se va determina în practică legea penală mai favorabilă prin raportare la fiecare instituţie în parte soluţii jurisprudenţiale ale instanţei supreme şi ale altor instanţe naţionale, care îşi păstrează valabilitatea din perspectiva raţionamentului juridic şi după intrarea în vigoare a NCP jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele contra României, în scopul relevării modului în care normele NCP trebuie interpretate din perspectiva instanţei de la Strasbourg.
Intrarea în vigoare a Noului Cod penal (NCP) atrage după sine restructurarea nu numai a teoriei infracţiunii, dar şi a conţinutului mai multor infracţiuni, precum şi a logicii pedepselor în scopul asigurării unei reacţii adecvate a statului în faţa formelor actuale de delicvenţă. Această carte, elaborată de unul dintre membrii comisiei de elaborare a proiectului NCP, reprezintă un comentariu aprofundat şi clar al infracţiunilor prevăzute în noua codificare în scopul înţelegerii intenţiei legiuitorului, dar şi a modului în care se vor aplica în practică noile incriminări.
Puncte forte
- una dintre cele mai performante cărţi de Drept penal, Partea specială în înţelegerea şi aplicarea NCP
- informaţii complete pe fiecare infracţiune
- detalii care fac diferenţa în susţinerea oricărui examen, fie de licenţă, de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în magistratură sau avocatură, de promovare în funcţii de execuţie a magistraţilor, de capacitate al magistraţilor stagiari, respectiv definitivat al avocaţilor stagiari.
Teste grila. Pentru admiterea in magistratura si avocatura Drept penal. Partea generala, Partea speciala si Drept procesual penal. Partea generala, Partea speciala - peste 800 de grile
Cuvânt-înainte
Concursul de admitere în Institutul Naţional al Magistraturii prezintă o serie de caracteristici ce îl particularizează faţă de alte concursuri în cadrul cărora modalitatea de examinare o constituie sistemul grilă.
Anul acesta, pe lângă dificultăţile cunoscute, cum ar fi, volumul mare al informaţiei conţinute în cele patru discipline fundamentale, capcanele descifrării cerinţelor grilelor, modificarea legislaţiei procesual civile etc., se adaugă încă una, şi ne referim la modificarea legislaţiei penale şi procesual penale, prin intrarea în vigoare a noilor coduri la data de 1 februarie 2014.
Dificultatea este reală, de ordin obiectiv, întrucât, pe de o parte, nu a existat timpul necesar pentru formarea şi sedimentarea unei practici unitare faţă de noile instituţii, iar, pe de altă parte, pe piaţa cărţii juridice există un număr redus de manuale sau comentarii bazate pe dispoziţiile din noile coduri. Cu siguranţă, acest lucru se va întâmpla în viitorul foarte apropiat.
Prezenta lucrare, care are ca scop principal verificarea cunoştinţelor candidaţilor prin autoevaluare, în procesul de învăţare şi familiarizare cu dispoziţiile din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală, conţine 300 de grile din domeniul dreptului penal – Partea generală, 300 de grile din domeniul dreptului penal – Partea specială şi 240 de grile ce vizează materia dreptului procesual penal, toate întocmite în conformitate cu dispoziţiile din noile coduri.
În ceea ce priveşte bibliografia utilizată, fiind adeptul studiului dintr-un manual unic, pentru fiecare disciplină am ales la drept penal, Partea generală, manualul profesorilor Constantin şi Cristian Mitrache, de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti (Drept penal român, Partea generală, ed. a VIII-a, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2010), iar pentru drept penal, Partea specială, manualul profesorului Tudorel Toader, de la Facultatea de Drept din Iaşi (Drept penal român, Partea specială, ed. a V-a, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2011), citările regăsindu-se la fiecare răspuns în parte, acolo unde dispoziţiile penale nu au suferit modificări prin apariţia noilor coduri.
Am mai folosit şi lucrarea Explicaţii preliminare ale noului Cod penal, vol. I şi II, apărută la Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2010-2011, sub îndrumarea profesorului George Antoniu (numită în continuare „Explicaţii”), unde, la fiecare citare, apare şi numele autorului respectiv.
Practic, toate cele 840 de grile sunt întocmite potrivit noilor coduri.
În capitolele de răspunsuri, am considerat util pentru cititor să facem o prezentare atât a răspunsurilor corecte, cât şi a celor eronate, cu explicaţii pe larg, acolo unde a fost cazul, şi cu trimiteri la doctrină sau la textul de lege.
Prezenta lucrare cuprinde peste 1000 de teste-grila din materia Dreptului penal (Partea generala si Partea Speciala) si a Procedurii penale (Partea generala si Partea Speciala) elaborate in conformitate cu noile coduri.
Pentru dobandirea facila a cunostintelor juridice in materie penala si procesual penala, autorul (Mihail Udroiu) a optat pentru o noua structura a cartii, care va cuprinde doua parti:
1. Cunostinte de baza, in cadrul careia se vor regasi testele-grila prin care va fi verificata intelegerea logicii si a regulilor de baza prevazute de noile coduri cu referire la fiecare institutie in parte;
2. Cunostinte aprofundate, in care se vor regasi teste-grila cu un grad sporit de dificultate, fiecare grila facand trimitere la doua sau mai multe institutii.
In vederea facilitarii intelegerii materiei, raspunsurile la testele-grila propuse sunt insotite de explicatii apte sa releve mecanismul de rezolvare a acestora.
Cursul cuprinde o tratare ştiinţifică şi aprofundată a Părţii Speciale a dreptului penal din perspectiva noului Cod penal.
Demersul vizează analiza infracţiunilor prin prisma aspectelor de teorie şi practică judiciară, dar şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale. Prima ediţie a lucrării a fost publicată în 2011, fiind printre primele lucrări care au abordat integral prevederile noului Cod, bucurându-se de o bună receptivitate printre cititori.
Faţă de ediţia anterioară a lucrării se impunea cu necesitate abordarea modificărilor şi completărilor aduse de Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
Elaborarea acestei legi a fost impusă în vederea pregătirii intrării în vigoare a noului Cod penal din punct de vedere legislativ. Punerea în aplicare efectivă şi eficientă a noului Cod penal trebuia abordată într-o manieră mai largă, în contextul punerii în aplicare şi a noului Cod de procedură penală şi a Legii privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Au fost astfel aduse modificări privind aplicarea în timp a legii penale şi adaptarea legislaţiei penale speciale la prevederile noului Cod.
Puncte forte
sunt abordate toate modificările şi completările aduse de Legea nr. 187/2012 la zi cu toată legislaţia folosită
tratare ştiinţifică şi aprofundată a Părţii Speciale a dreptului penal din perspectiva noului Cod penal
analiza infracţiunilor prin prisma aspectelor de teorie şi practică judiciară