Home › Librarie | Carti › A. Carti JURIDICE › Noul Cod civil › Noul Cod civil si legea de punere in aplicare | Editia 2014 - corelatii cu vechile reglementari, legislatie conexa, index alfabetic | Actualizare: 15 septembrie 2014
Noul Cod civil si legea de punere in aplicare | Editia 2014 - corelatii cu vechile reglementari, legislatie conexa, index alfabetic | Actualizare: 15 septembrie 2014
Code:978-606-678-747-5
Descriere
Lucrarea de fata cuprinde textul noului Cod civil (Legea nr. 287/2009, republicata) si, in extras, Legea nr. 71/2011 de punere in aplicare. Sub fiecare articol al codului sunt facute trimiteri la dispozitiile corespondente din Legea de punere in aplicare, precum si la legislatia conexa, incepand cu Conventia europeana a drepturilor omului, Constitutia Romaniei si celelalte acte normative interne sau internationale incidente.
De asemenea, sunt prezentate deciziile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea unor recursuri in interesul legii. Pentru a se putea face mai rapid corelatiile intre textele noului cod si vechile reglementari, acolo unde a fost cazul, s-au facut note de trimitere catre articolele corespondente din Codul civil de la 1864, Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 167/1958 si toate celelalte acte normative anterioare al caror continut a fost absorbit in noul Cod civil.
Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (extras)
ISBN:
978-606-678-747-5
Titlul cartii:
Noul Cod civil si legea de punere in aplicare | Editia 2014 - corelatii cu vechile reglementari, legislatie conexa, index alfabetic | Actualizare: 15 septembrie 2014
Numele Autorului/lor:
Colectiv Editura Hamangiu
Colectia din care face parte:
Legislatie, Coduri
Print interior:
2 culori
Coperta:
Brosata
Numar de pagini aproximativ:
704
Data aparitiei:
2 Octombrie 2014
Pret de vanzare cu amanuntul recomandat de producator:
Sub semnatura bine cunoscuta a profesului Corneliu Birsan, prezenta lucrare analizeaza detaliat regimul juridic al bunurilor in conformitate cu dispozitiile cuprinse in Cartea a III-a din Noul Cod civil, intrat in vigoare inca de la 1 octombrie 2011.
In succesiunea indicata de Codul civil, sunt tratate toate aspectele importante privind drepturile reale: notiune si clasificare, delimitarea fata de drepturile de creanta, dobandirea drepturilor reale, regimul juridic al proprietatii private si cel al proprietatii publice, modalitatile juridice si apararea dreptului de proprietate, superficia, uzufructul, uzul si abitatia, servitutile, posesia si publicitatea drepturilor reale.
Pentru a sublinia continuitatea, dar si pentru a sesiza mai usor elementele de noutate, prezentarea tuturor institutiilor este realizata prin compararea dispozitiilor anterioare cu cele ale noului cod, iar comentariile si opiniile autorului sunt insotite de numeroase trimiteri la literatura de specialitate si la solutii din jurisprudenta nationala si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Noul Cod de procedura civila modifica radical conceptia de ansamblu asupra materiei, iar modul in care factorii de decizie si profesionistii din sistemul judiciar vor reusi sa valorizeze principiile si sa puna in aplicare noile reguli procedurale este definitoriu pentru reforma intregului sistem.
Pentru toti cei interesati sa inteleaga schimbarile aplicabile de la 1 februarie 2013, Editura Hamangiu pregateste un comentariu al noului Cod de procedura civila, realizat de un colectiv valoros de practicieni ai dreptului, sub coordonarea renumitului profesor universitar Gabriel Boroi.
Fiecare articol al codului este analizat si explicat, prin raportare la reglementarea anterioara, cu accent deosebit pe elementele de noutate si pe consecintele pe care noile reglementari le vor produce in practica.
Negocierea de succes presupune exercițiul ei de către un negociator care, înțelegând principiile specifice, își formează un stil propriu și pregătește minuțios fiecare etapă.
Elaborarea strategiei de negociere și alegerea tacticilor și tehnicilor de negociere adecvate sunt activități esențiale pentru obținerea unui rezultat cât mai bun.
Întrucât negocierea de afaceri are drept scop încheierea unui contract, consecințele juridice prezintă un loc important în arhitectura negocierii de succes.
Lucrarea reprezintă un instrument primar, dar eficient pentru toți cei ce se angajează în negocieri de afaceri, fie că sunt de profesie juriști sau nu, preocupați deopotrivă, pe de o parte, de obținerea unui rezultat cât mai avantajos pentru ei, dar, pe de altă parte, și de construirea unei relații parteneriale trainice care să satisfacă și interesele celeilalte părți.
Art. 4. Aplicarea prioritară a tratatelor internaţionale privind drepturile omului. (1) În materiile reglementate de prezentul cod, dispoziţiile privind drepturile şi libertăţile persoanelor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Constituţia, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, pactele şi celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi prezentul cod, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care prezentul cod conţine dispoziţii mai favorabile.
Art. 5. Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii Europene. În materiile reglementate de prezentul cod, normele dreptului Uniunii Europene se aplică în mod prioritar, indiferent de calitatea sau statutul părţilor.
Legislaţie conexă: - Declaraţia nr. 17 - cu privire la supremaţie anexată la actul final al Conferinţei interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona; - art. 148 C. Rom.; u art. 4 NCPC.
Dreptul civil cuprinde „în reţeaua deasă a normelor sale întreaga viaţă omenească. El începe prin a se pleca asupra leagănului copilului, pătrunzând chiar în tainele concepţiunii, se ocupă de logodnă, organizează căsătoria, pentru a termina cu moartea şi urmările asupra patrimoniului, adică cu succesiunea, denumită şi moştenire sau ereditate”.
Tradiţional, dreptul patrimonial al familiei se compune din trei părţi: regimul matrimonial (ce reglementează raporturile pecuniare dintre soţi), succesiunile (care reglementează consecinţele morţii asupra patrimoniului defunctului) şi liberalităţile (actele prin care, în general, persoana dispune cu titlu gratuit de bunurile sale)