Drept penal. Partea generala. Noul Cod penal | Carte de: Udroiu Mihail
Code:978-606-18-0323-1
Descriere
Intrarea în vigoare a Noului Cod penal (NCP) atrage după sine restructurarea nu numai a teoriei infracţiunii, dar şi unor instituţii de bază ale dreptului penal, Partea generală. Această carte, elaborată de unul dintre membrii comisiei de elaborare a proiectului NCP, conţine un comentariu aprofundat şi clar al noilor instituţii de drept penal Partea generală în scopul înţelegerii intenţiei legiuitorului, dar şi a modului în care se vor aplica în parctică noile dispoziţii penale.
Sunt subliniate diferenţele dintre vechiul şi noul Cod penal prezentare detaliată a modului în care se va determina în practică legea penală mai favorabilă prin raportare la fiecare instituţie în parte soluţii jurisprudenţiale ale instanţei supreme şi ale altor instanţe naţionale, care îşi păstrează valabilitatea din perspectiva raţionamentului juridic şi după intrarea în vigoare a NCP jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele contra României, în scopul relevării modului în care normele NCP trebuie interpretate din perspectiva instanţei de la Strasbourg.
- una dintre cele mai performante cărţi de Drept penal, Partea generală în înţelegerea şi aplicarea NCP
- informaţii complete pe fiecare temă de drept penal Partea generală
- detalii care fac diferenţa în susţinerea oricărui examen, fie de licenţă, de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în magistratură sau avocatură, de promovare în funcţii de execuţie a magistraţilor, de capacitate al magistraţilor stagiari, respectiv definitivat al avocaţilor stagiari.
ISBN:
978-606-18-0323-1
Titlul cartii:
Drept penal. Partea generala. Noul Cod penal
Numele Autorului/lor:
Mihail Udroiu
Formatul cartii:
Carte in format tiparit
Print interior:
Alb-negru
Coperta:
Brosata
Numar de pagini aproximativ:
440
Data aparitiei:
11 Martie 2014
Pret de vanzare cu amanuntul recomandat de producator:
Art. 1. Legalitatea incriminării. (1) Legea penală prevede faptele care constituie infracţiuni.
(2) Nicio persoană nu poate fi sancţionată penal pentru o faptă care nu era prevăzută de legea penală la data când a fost săvârşită.
C. pen. 1969:
- Art. 2.Legalitatea incriminării. Legea prevede care fapte constituie infracţiuni, pedepsele ce se aplică infractorilor şi măsurile ce se pot lua în cazul săvârşirii acestor fapte.
- Art. 11. Neretroactivitatea legii penale. Legea penală nu se aplică faptelor care, la data când au fost săvârşite, nu erau prevăzute ca infracţiuni.
Observaţii
În NCP legalitatea incriminării a fost consfinţită într-un text separat de legalitatea pedepsei, fiind reluată structura art. 7 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (în continuare Convenţia sau Convenţia europeană).
În cazul infracţiunilor continue sau continuate incriminate pentru prima oară de către legea nouă (spre exemplu, infracţiunea de violare a vieţii private, prevăzută de art. 226 NCP) a căror executare a început sub imperiul C. pen. 1969 şi s-a epuizat sub legea nouă, instanţa va avea în vedere numai actele săvârşite după intrarea în vigoare a NCP. Atunci când fapta acuzatului este prevăzută ca infracţiune atât sub imperiul legii vechi, cât şi sub imperiul NCP, instanţele pot aplica întregii activităţi infracţionale epuizate sub legea nouă dispoziţiile NCP, chiar dacă acesta din urmă prevede limite de pedeapsă mai ridicate [o situaţie de fapt similară cu cea analizată de către Curtea Europeană în cauza Rohlenac. Republicii Cehe se regăseşte şi în NCP, respectiv atunci când inculpatul săvârşeşte în formă continuată infracţiunea de lovire sau alte violenţe împotriva concubinei sale, faptă care constituie infracţiunea de violenţă în familie prevăzută de art. 199 alin. (1) NCP, întrucât concubinul, potrivit art. 177 lit. c) NCP, este asimilat membrului de familie].
Art. 3. Activitatea legii penale. Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare.
EXPLICAŢII
Legea penală intră în vigoare la o dată determinată, dată de la care devine obligatorie pentru toţi destinatarii ei, este „o lege activă” (Explicaţii…). Conform art. 78 din Constituţie, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau la o dată ulterioară prevăzută în interiorul ei, în această ultimă ipoteză regăsindu- se şi noul Cod penal. Excepţie fac ordonanţele de urgenţă, care pot cuprinde şi infracţiuni, şi care intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cu condiţia să fi fost depuse la Parlament pentru a fi puse în dezbatere în procedură de urgenţă – la camera competentă să fie sesizată.
Spre deosebire de codul din 1969, noul Cod penal plasează regulile de aplicare în timp a legii penale mai înainte de cele care privesc aplicarea ei în spaţiu. Prin conţinut, art. 3 asigură o cursivitate a reglementării, faţă de principiile din articolele anterioare care conţin raportări la o axă temporală pe care se situează data săvârşirii faptei şi data aplicării sancţiunii.
Intrarea în vigoare a Noului Cod penal (NCP) atrage după sine restructurarea nu numai a teoriei infracţiunii, dar şi a conţinutului mai multor infracţiuni, precum şi a logicii pedepselor în scopul asigurării unei reacţii adecvate a statului în faţa formelor actuale de delicvenţă. Această carte, elaborată de unul dintre membrii comisiei de elaborare a proiectului NCP, reprezintă un comentariu aprofundat şi clar al infracţiunilor prevăzute în noua codificare în scopul înţelegerii intenţiei legiuitorului, dar şi a modului în care se vor aplica în practică noile incriminări.
Puncte forte
- una dintre cele mai performante cărţi de Drept penal, Partea specială în înţelegerea şi aplicarea NCP
- informaţii complete pe fiecare infracţiune
- detalii care fac diferenţa în susţinerea oricărui examen, fie de licenţă, de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în magistratură sau avocatură, de promovare în funcţii de execuţie a magistraţilor, de capacitate al magistraţilor stagiari, respectiv definitivat al avocaţilor stagiari.